Vincent af Barbara Stok

Vincent af Barbara Stok, 2016. Turbine. Anmeldereksemplar fra forlaget. Opr. udgivet med samme titel i 2012. Antal stjerner: 5/5

Hvem var Vincent Van Gogh egentlig og hvordan kom han til at male de verdensberømte malerier af landskaber og blomster?

Denne graphic novel handler om den fantastiske maler og begynder i det øjeblik, at han tager til Provence for at male. Han er meget betaget af de smukke landskaber og maler så meget, som han har råd til. Han modtager penge fra sin bror, da livet i Provence ikke er gratis og det er lidt svært at få solgt billeder. Han maler noget ganske anderledes end mange af sine kolleger og han har ingen planer om at kopiere det, som alle de andre gør. I stedet ser han op til Millet og Lhermitte, som han bror fortæller hans pige:

”Millet og Lhermitte er ægte kunstnere, for de maler ikke tingene bogstaveligt, som de er, men sådan som de føler, de er. Det er det, det drejer sig om i et godt maleri, er du ikke enig?”

Vincent har ambitioner med hans liv i Provence og drømmer om at skabe et fantastisk kunstnermiljø. Han inviterer alle de malere, som han kender og en dag kommer Gauguin på besøg. Vincent er virkelig begejstret for besøget og viser ham den smukke omegn, men Gauguin er ikke helt enig:

”Vincent: Landskabet her har alt, hvad en maler har brug for.

Gauguin: Jeg tror, jeg bedre kan lide Bretagne. Mere storslået.. og prægtigere. Mere end helhed.”

Men hvor længe kan en mand bære at knokle uden at opnå anerkendelse fra kolleger?

Det her er historien om en mand, som de fleste kender fra hans billeder og det faktum, at han skar sit øre af. Der er meget mere i hans historie, som de fleste ikke kender til og Stok fortæller hans historie virkelig godt gennem ord og illustrationer. De simple illustrationer af hans liv og hans værker fungerer rigtig godt til denne malers historie og jeg håber bestemt, at der kommer flere af denne slags graphic novels fra Stok’s hånd. Alt i alt en fantastisk graphic novel om en maler, som havde store ambitioner, men også sit eget sind at kæmpe imod.

Reklamer

One thought on “Vincent af Barbara Stok

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s